Τα Άβατα Φαράγγια της Κρήτης

Η πορεία του νερού (προερχομένου από πηγές ή από το λιώσιμο του χιονιού) στην επιφάνεια ορεινών όγκων και κυρίως σε πετρώματα συμπαγή είναι η αρχή για τη δημιουργία ενός φαραγγιού. Η πορεία αυτή ξεκινά από ένα υψομετρικά ψηλότερο σημείο για να καταλήξει σε ένα χαμηλότερο, είναι  λοιπόν η χαρακιά που δημιουργείται σε ασβεστολιθικά ή γρανιτικά πετρώματα κυρίως με τη ορμή του νερού και τη διάβρωση που προκαλούν τα αδρανή που μεταφέρει το νερό μαζί του.
Οι καταρράκτες οφείλουν τη δημιουργία τους σε γεωλογικά ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί από σύγκρουση και ανύψωση των λιθοσφαιρών πλακών.
Η Νότια Ευρώπη έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά οπότε είναι και γεμάτη φαράγγια.  Η Ισπανία , η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ο παράδεισος τον canyoners.

Το canyoning τώρα είναι η διάσχιση ενός φαραγγιού μη πεζοπορικού με τεχνικά μέσα  που η πορεία ενός ανθρώπου ταυτίζεται με αυτήν  του νερού. Δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνικός όρος για τη δραστηριότητα αυτή. Μπορούμε όμως να μιλάμε για εξερεύνηση ή κατάβαση φαραγγιών.

Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια από Γάλλους σπηλαιολόγους που ήθελαν να εξερευνήσουν τις μέχρι τότε άβατες αυτές διαδρομές του νερού.
Ανέπτυξαν λοιπόν τεχνικές και ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για τις απαιτήσεις των δυσπρόσιτων αυτών περιοχών, όπως τη τεχνική του μονού σκοινιού, τη κατάβαση με οκτάρι, την ασφάλιση με ραπελόκρικους. κτλ.

Στην Ελλάδα το canyoning έφεραν φυσικά οι Γάλλοι και ο Γιώργος Ανδρέου από το Βόλο, που δημιούργησε τον ΕΣΕΦ (Ελληνικό Σύλλογο Εξερεύνησης Φαραγγιών)  που ασφαλίζει φαράγγια και προάγει τη δραστηριότητα αυτή.

Η ομάδα του canyoning στη Κρήτη αποτελείται από 5 άτομα προς το παρών, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του Νησιού με σκοπό την εκπαίδευση νέων,  και το άνοιγμα νέων διαδρομών. Το 2004 οι διαδρομές ήταν 7, ανοιγμένες κύριος από Γάλλους και ομάδες του Γιώργου Ανδρέου με τη βοήθεια του Μεθόδιου Ψωμά. Το 2005 οι διαδρομές έγιναν 12 και τώρα είναι 42. Φαράγγια που έχουν καταρράκτες μέχρι και 145 μέτρων, έχουν άνοιγμα στη βάση τους από 40 πόντους έως και 15 μέτρα.

Η δουλειά αυτή των  2 τελευταίων χρόνων έχει καταγραφεί με σκοπό την έκδοση ενός βιβλίου Canyoning στα φαράγγια της Κρήτης. Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ROAD στα Ελληνικά και μεταφρασμένο σε 4 ακόμα γλώσσες, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Αγγλικά.  Η έκδοση είναι έγχρωμη και θα περιέχει 34 άβατα φαράγγια του νησιού,  με φωτογραφίες, πληροφορίες, αναλυτικούς χάρτες, τοπογραφικά και τομές των φαραγγιών με πλήρη αποτύπωση λεπτομερών στοιχείων των καταβάσεων και των σημείων ασφάλισης για το πώς μπορεί κανείς να φτάσει εκεί και να τα επισκεφτεί τα φαράγγια με ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφοριες σχετικά με το βιβλίο θα βρείτε στο www.canyon.gr

Γιάννης Μπρομοιράκης  6997090307  info@canyon.gr

 
Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, Τμήμα Κρήτης
Οδός 1770, Αριθ. 3 και Ψαρομηλίγκων, 712 02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΡΗΤΗ
Τηλ. & Fax: +30 2810 341039, e-mail: info@esecrete.gr.